Столетни букови гори и най-високият ни водопад вкараха Централния Балкан в ЮНЕСКО: 1 парк от 9 резервата

Свързани новини

09.09.2020 10:28 0 | Прочетена (712)


Един от най-новите български обекти в световното наследство на ЮНЕСКО, както и от най-малко посещаваните от туристи, е паркът „Централен Балкан”. Препоръчваме го за дългия уикенд и за всеки друг къс, защото в него ще усетите с всички сетива красотата на златната българска есен.
Той е признат за биосферен резерват с планетарно значение преди малко повече от две години и половина. Най-голямото му богатство са столетните широколистни гори, особено буковите, чиято средна възраст от 140 г. датира малко след Освобождението от османско иго. И означава, че някои дървета са връстници на Априлското въстание, чиито бунтовници са се крили именно в тези лесове. Има още горуни, ясени, липи, смърчове и какви ли не други видове дървета.
„Който го е страх от мечки, да не ходи в гората” е известна пословица от онези времена, но и до днес в Централния Балкан има и мечки, и вълци, и диви котки, и диви кози, а сред 224 вида птици, които кръжат над тях, включително скални орли и ловни соколи – никак не е случайно, че Ботев ги е намесил в стихотворенията си. Той е точно от този край.
Мястото е уникално, защото в парка има и тундра, и тайга, и широколистни, и иглолистни гори, и ждрела. Тук е най-високият връх на Стара планина – Ботев с неговите 2376 м. Но малцина знаят и са виждали най-високия водопад в България, а ние нямаме много. Райското пръскало хвърчи от 124,5 м.
Малцина си дават сметка, че България е страната на билките – европейски лидер в производството им. Централният Балкан е една от най-големите им съкровищници. В парка се срещат невероятните 166 вида. Повече са сортовете гъби, които могат да се берат в него. Даже еделвайси можете да намерите в уникалния национален парк, който повечето българи уви не познават, но с нашето „откритие” могат да посетят още този уикенд. И след това да отделят още няколко почивни дни, защото им предстои да намират все нови и нови причини да се връщат в уникалната природна красота, която ние сме изследвали от различни страни.
Паркът е всъщност общност от 9 резервата, сред които наред с по-познатите имена като мистичната Царичина и красиката Козя стена, присъства например един с романтичното название „Пеещи скали”.
Чудесно е, че Централният Балкан има в своето подножие много интересни места за културен и исторически туризъм – от родното място на Васил Левски – Карлово, един приятен град с чудесни ресторанти, до непрекъснато развиващия се етнографски комплекс „Етъра”, който неотдавна откри нов модерен, но същевременно и стилизиран във възрожденския интериор хотел за ценителите на традициите. Пак в нозете на планината е и Троян, който е един от малкото български градове с истински туристически маркетинг. Специално ще ви разходим дотам, а сега само ще споменем визитката на балкански град, която изтъква точно 150 причини да го посетите.





Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |