Даже Хиршер се влюби в Пирин

Свързани новини

08.09.2020 10:10 0 | Прочетена (627)


„Следващата спирка беше Банско. И нека да бъдем честни: България и ски, кой би си помислил? Дали дори имат планини? Карпатите? Чували ли сте някога къде са те и имат ли ски курорти? Въпросите, които Вие като всеки австрийски скиор си задавате по пътя към София са доста – но изненадата е страхотна! Банско е фантастичен ски курорт и се издига на 2500 метра. Модерни лифтове и перфектно поддържани писти. Това ни показва още веднъж, че карането на ски е много по-широко разпространено, отколкото си мислим. Също така състезанията бяха перфектно организирани и цялата среда, гостоприемството, подготовката на пистите...всичко беше безупречно, дори по-добре, отколкото някои отрицателни примери в Алпите”, написа в личния си профил не кой да е, а самият Марсел Хиршер – кралят на ските, човекът, спечелил най-много злато в този феноменален спорт и който точно в Банско си осигури своята осма последователна световна купа. От една страна, прекрасно е да получаваме тези комплименти, от друга е малко срамно, че даже в Австрия, която е на 800 км от нас, не знаят за красотите на България. Което определено е наш проблем. Пйък, честно казано, и самите ние не знаем много неща дори за това толкова туристическо иначе място и околностите. Добър повод за посещение в дълъг или къс уикенд в златната българска есен.
Банско, разбира се, не е само ски, а джаз със своя международен фестивал, Банско е старият град на Отец Паисий и Вапцарови, Банско са механите със своите специалитети и типичните ястия, чиито имена понякога е трудно да се запомнят, а също Банско е и голф с елитното игрище в подножието на Пирин.
 Красотата на планината, особено зиме, но не по-малко и през есента, не само напомня, а често надминава Алпите. Извън Банско, което се е превърнало в бранда й, другият е вторият най-висок връх в България – Вихрен, който по нищо не отстъпва на алпийските глетчери.
Площта на природния парк е невероятните за малка страна като нашата 40 000 хектара. 70 глетчерни езера, 1315 разновидности растения, 45 вида животни, включително кафеви мечки, 159 вида птици са причините от 35 години ЮНЕСКО да смята резервата, за какъвто е определена планината, за част от световното наследство.
Онези, които вече са посещавали ски столицата на България, „кашкавал туристите”  и другите, които предпочитат по-бюджетните дестинации трябва да минат през Добринище. Освен алпийски, това е и спакурорт. Селото в подножието на Пирин е заобиколено също от Рила и Родопите. Има тракийски и римски находки. Природата го е надарила с приказен водопад. А минералните извори са 15 на брой. Водата е слабо минерализирана, чудесна за пиене и не е така гореща, както в Сандански например. Помага на хора с язви, гастрити и колити, без да свива стомаха като сходната в Карлови Вари, за който сме ви разказвали. Кариеси, проблеми с бъбреци и пикочни пътища са други болежки, за които спакурортът има своя естествен лек.
Условията за ски са на 11 км от планинското село. Но докато няма как да се карат, на 1600 м надморска височина е хижата „Гоце Делчев”, откъдето с лифта се стига до Безбог, на който беше посветен цял филм.
Цените на настаняването и храната в Добринище са примерно 2 пъти по-ниски, отколкото в съседно Банско и то за всички категории, като най-често се продават уикенд пакети с включена нощувка, закуска, спа процедури, ски гардероб и трансфери до пистите, като за националния празник това струва в 4 звезди от 90 до 170 лв. Леглото в къщите за гости може да излезе и 30 лв.
Една от най-популярните екскурзии, които можете да направите от Добринище е до разположеното, но в полите на Рила село Добърско. Интересен факт е, че позитивното му име всъщност е било точно обратното и напълно негативно допреди век. Казвало се е Недобърско. Нищо чудно това название да идва от легендата, според която тук са се заселили, заверени от зимата ослепените и разбити войници на цар Самуил преди 1005 г. и от тежката им съдба да се е родила идеята за наименованието. В смисъл, че не са дошли от добро. Пък го намерили заради аязмото – лековития извор в двора на черквата „Св.Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Именно това е мъничкият, но защитен от ЮНЕСКО храм, според чиито стенописи Исус пристига или излита с ракета – чудо, което можете да видите срещу вход от нещастните 4 лв. или петарка с екскурзовод. 405-годишната църква, за която местната легенда твърди, че всъщност е пет столетия по-стара, е наистина мистериозно място, което вероятно щеше да остане забравено, както е било занемарено до 1973-78 година, когато е реставрирано. По своята ценност фреските са сравними само с рисунките в Боянската черква, за които сме ви разказвали в предишни пътеписи.
Освен за гледане и за пиене, в Добърско има и интересни неща за ядене или поне с интересни имена, сред които нашия фаворит е бобът „с чекане”.   



Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |