Замърсяването с пластмаса в Атлантическия океан е десет пъти над очакваното

Свързани новини

25.08.2020 11:31 0 | Прочетена (746)

Измереното количество пластмаса в Атлантическия океан е 10 пъти по-голямо от очакваното, според ново проучване, което показва, че проблемът с пластмасовите отпадъци по света вероятно е много по-голям от приетото до момента, предаде Дневник.

Нови измервания на най-горните 200 м от Атлантическия океан откриха между 12 и 21 милиона тона микроскопични частици от три от най-разпространените видове пластмаса, в около 5% от обема на океана. Това би означавало концентрация на около 200 милиона тона само от тези обикновени пластмаси в Атлантическия океан.

Предишни оценки, базирани на изчисления на количеството на неправилно управлявани битови отпадъци в крайбрежните райони, бяха за между 17 и 47 млн. тона пластмаса, които са били изпуснати в Атлантическия океан общо за 65-те години от 1950 г. до 2015 г.

"Нашата основна констатация е, че в горния Атлантически океан има изключително много, много малки частици пластмаса, много повече от предишната оценка. Количеството пластмаса е значително подценено", заяви Кациарина Паборцава от Националния център по океанография във Великобритания и водещ автор на изследването пред Би Би Си.


Според нея новите данни трябва да подтикнат политиците да разгледат какво може да се направи, за да се спре изхвърлянето на толкова много пластмаса в моретата, където това застрашава морския живот, и добави, че хората все още знаят твърде малко за опасностите от тези отпадъци.

Такова количество пластмаса - 21 милиона тона - би било достатъчно за пълното натоварване на почти 1000 контейнерни кораба.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature Communications.

Чрез измерването на масата на микроскопичните пластмасови частици в горните 5% от океана учените могат да преценят "натрупването на пластмаса в целия Атлантически океан", което е "много по-голямо" от предходните оценки, казва Паборцава. "До момента не успявахме да балансираме количеството пластмаса, което намирахме в океана, с количеството, което смятахме, че сме изхвърлили", каза тя. "Това бе така, защото не измервахме най-малките частици."


Изследвания, публикувани през април, показаха, че микрочастиците пластмаса се намират във все по-големи количества от всякога на морското дъно, най-вероятно пренесени там от силни течения. Друго проучване през май стигна до заключението, че количеството на микроскопични частици пластмаса в океана е подценено и че частиците може би превъзхождат по брой зоопланктона.

Миналия месец голямо проучване на Pew Trusts и други установи, че количеството пластмаса, постъпваща в океаните, вероятно ще се утрои през следващите 20 години при настоящите тенденции.

Изследването на британския Националния център по океанография в включвало събирането на проби от морска вода на 12 места по маршрут през Атлантическия океан от Великобритания до Фолклендските острови, между септември и ноември 2016 г. Учените са взели големи обеми морска вода от три дълбочини в горните 200 метра на океана, които след филтриране са били подложени на спектроскопичен анализ за наличието на микрочастици от полиетилен, полипропилен и полистирен, три от най-често използваните пластмаси, които са отговорни за повече от половината от глобалните пластмасови отпадъци.





Пластмасови отпадъци, намирани при предишни изследвания, в най-дълбоките точки на Средиземно море

Учените откриват до 7000 микрочастици от тези три вида пластмаса на кубичен метър морска вода в пробите.

Въпреки че констатациите се отнасят само за Атлантическия океан и не могат да бъдат екстраполирани за Тихия океан или други области, те показват, че настоящата идея за истинската степен на проблема с пластмасата е непълна. "Другите океани не са достатъчно сериозно изследвани", каза Паборцава.

Джейми Удуърд, експерт по замърсяването с пластмаса от Университета в Манчестър, каза пред Би Би Си, че откритията потвърждават по-ранни проучвания, че натрупването на микрочастици пластмаса в океаните е "много по-високо, отколкото смятахме".

"Географският мащаб на изследването е впечатляващ", каза той. "Авторите оценяват изхвърлянето на отпадъци от над 65 години. Това е важно, тъй като микрочастиците пластмаса се натрупват в океаните вече в продължение на много десетилетия. "Сега трябва да разберем екологичните въздействия на това замърсяване във всички части на океана, тъй като то отдавна влияе на всички океани на всички дълбочини."

На фона на пандемията от коронавирус, някои екологични групи съобщиха, че маската за лице за еднократна употреба вече е един от най-често срещаните артикули от пластмасови отпадъци.

От екипа се надяват, че изследванията им ще помогнат за бъдещите усилия за измерване и превенция на екологичните щети, които могат да бъдат причинени от тези пластмасови фрагменти.

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |