ЕС предупреди България да спре продажбите на една и съща вода под различни имена

03.07.2020 11:16 0 | Прочетена (914)

Европейската комисия съобщи, че е решила официално да уведоми България за това, че не прилага правилата на ЕС за предлагането на бутилирана питейна вода, съобщава Дневник.

"Българското законодателство не забранява маркетинга под повече от едно търговско описание на вода, идваща от едно и също място, представяна като изворна и минерална вода. Нещо повече - българските закони, противно на Директива 2009/54/ECon за минералните води, не изискват на етикетите да се посочва името на извора", се казва в съобщението.

В Чл.7 на директивата действително пише: "2. Етикетите на натуралните минерални води трябва да съдържат също следната задължителна информация: б) мястото, където изворът се експлоатира и името на извора".


От Еврокомисията напомнят, че една от целите на директивата е да бъде защитено здравето на потребителите, да предотврати подвеждането им и да осигури честна търговия.

Сега правителството има 3 месеца да предприеме нужните мерки, посочени в писмото. Ако това не стане, се преминава към следваща фаза от наказателна процедура.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |