Морето изхвърли два мъртви делфина край Созопол

Свързани новини

26.05.2020 10:55 0 | Прочетена (128)

Телата на два делфина са били изхвърлени от морето в района на Созопол. Единият делфин е очаквал потомство, съобщава bTV. Очевидци твърдят, че по бозайниците е имало огнестрални рани.Животните са се появили в най-южната част на плаж Алепу.

"Тъжна гледка е. Това не е първият нито последният слчуай. Виждал съм много изхвърлени делфини", разказва Георги Шицов.

Екологът Димитър Попов обясни, че риболовът на калкан с дънни мрежи е човешката дейност, която има сериозно въздействие върху бозайниците. Той е на мнение, че тъй като популацията в Черно море е затворена щетата е особена.

"Също така през последните години все по-активно се търси нефт и газ, което се случва чрез сеизмични проучвания. Забелязваме, че системно МОСВ не изисква ОВОС. В някои региони за някои специфични видове морски бозайници въздействието е много силно", смята експертът.

По неговите думи от направените снимки се вижда, че женската е била бременна с добре развит плод. Екологът обясни, че животните са били от най-дребния вид китоподобни - морска свиня.

"Не може да се твърди, че е умишлено убийството, но има умишлено изразяване на части от тялото след смъртта и изхвърлянето на сушата", коментира Попов.

Не е постъпвал сигнал за случая към РИОСВ. Според Попов тази година са подадени над 30 подобни сигнала.

Учените съветват, ако станат свидетели на подобна глетка хората да направят снимка, а след това да подадат сигнал до номер 112.

Очаква се да бъде направена проверка на Община Созопол и на РИОСВ.

 

Снимка: бТВ

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |