Пушачите не са по-защитени от хибридната атака корона, напротив: проф.д.м.н.Г. Онищенко

Свързани новини

19.03.2020 15:39 0 | Прочетена (256)

„Заложници сме на хибридна война с коронавируса“, заяви бившият дългогодишен главен санитарен лекар на Русия и в момента първи зам.-председател на парламентарната комисия по образование и наука в Думата проф.доктор на медицинските науки Генадий Онищенко пред Първи канал на телевизията в родината си – има го, но опасността се преувличава, смята опитният епидемиолог с кариера изцяло в тази област. „Няма бивши главни санитарни лекари“, казва с усмивка той.
Докторът беше поканен, за да коментира обичайните фейсбукпостове на „вирусолозите“ от социалните мрежи, в каквито се превърнахме всички. Очевидно в Русия се разпространяват същите фейкове, които и у нас, което всъщност доказва и думите му за хибридната информационна атака покрай вируса.
„Корея като втората държава, която се изправи пред епидемия, тества голяма част от населението си, повече от всеки друг, и доказа: смъртността е 0,6 – 0,7%, което е несравнимо със САРС примерно. При предишните и много по-тежки вируси от 2002-2003 и 2010-2012 г. нямахме подобни мерки, защото имахме по-малко навлизане на социалните мрежи“, смята професорът епидемиолог.
„Нямало лекарство и това било плашещо? Ами ние по принцип нямаме лекарство срещу грипа, но познаваме семейството на коронавирусите от 1965 г., така че няма основания за никаква паника“, категоричен е топекспертът.
„НЕ Е ВЯРНО, че пушачите са по-защитени от другите хора срещу коронавируса, напротив, защото става въпрос за белодробна инфекция“, отсича докторът на медицинските науки.
„Коронавирусът не причинява безплодие и всякакви други неща, за които се пише“, добавя Онищенко.
„Вярно е, че може да направим елементарна проверка дали дробовете ни са чисти като вдъхнем свеж чист въздух и можем да го задържим десетина и повече секунди, без да предизвика кашлица“, пределно ясен е лекарят.
„Вярно е, че (поне на мен) лютото цял живот ми помага в сезона на вирусите“, с усмивка споделя емпиричните си наблюдения известният учен.
Попитан дали опитът на Англия и Швеция, където карантината е само върху най-възрастните хора като рискова група за вируса, а останалите продължават живота си без крути мерки, той нарече това: „По пътя на класическата епидемиология“.  Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |