Китай забранява торбичките и пластмасите за еднократна употреба

Свързани новини

20.01.2020 11:34 0 | Прочетена (335)

Китай ускорява сроковете за забрана на производство, продажба и употреба на пластмасови продукти за еднократна употреба в опит да се справи с един от най-големите екологични проблеми на страната, съобщи "Ройтерс".

Държавата, която произвежда най-много пластмаси в света и е сочена за водещ замърсител на световните океани с микропластмаса, все още трупа необработени продукти по сметищата или ги изхвърля в реките, допълва агенцията.

В неделя Комисията за национално развитие и реформи и Министерството на околната среда в Пекин съобщиха, че до края на тази година във всички големи градове ще влезе в сила забрана за употреба на пластмасови торбички за пазаруване. Комисията е органът, който се занимава с планиране и определяне на политиките, посочва още, че това ограничение ще обхване всички градове през 2022 г. От 2025 г. няма да е позволено опаковането и продажбата на пресни продукти в пластмаса.

Постепенно ще бъдат премахнати и пластмасите от заведенията за бързо хранене и пакетирането на куриерски пратки.

В края на 2020 г. няма да се използват пластмасови сламки в ресторантите, а в следващите 5 години употребата на еднократна пластмаса трябва да бъде намалена с 30% в цялата ресторантьорска индустрия.

От комисията съобщават, че на някои райони и сектори от икономиката ще бъде забранено да произвеждат и продават пластмасови продукти, но засега няма подробности кои са те.

Спират производството и продажбите на тънките пластмасови торби с дебелина под 0.025 мм, както и на найлони за земеделието под 0.1 мм.

Китай вече забрани внос на пластмасови отпадъци и употребата на пластмаси от медицината в производството на пластмаса. Правителството увеличава дела на преработените отпадъци и изгражда специални центрове в опит да овладее проблема, предаде Дневник.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |