Г. Оряховица спря европарите за чист въздух в София

18.11.2019 14:18 0 | Прочетена (418)

Еврофинансиране за близо 115 милиона лв. за подобряване на качеството на въздуха в София, Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив и Смолян увисна, след като Горна Оряховица обжалва и събори във ВАС предварителното изпълнение на заповед на управляващия орган по ОПОС, който е на подчинение на министерството на Нено Димов. Причината – дискриминационни условия наложени от управляващите в разпределението на парите. Ако заповедта за прилагането на мерките се окаже незаконна, ще се наложи да платим от бюджета направените до момента иновации по Оперативна програма „Околна среда“, съобщава Биволь.


ВАС спира предварителното изпълнение на Заповед № РД-ОП-118/05.12.2018 г. на ръководителя на ръководителя на  Главна дирекция „Оперативна програма „Околна среда“, която е Управляващ орган на Оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 година, поради висящ съдебен процес относно законосъобразността й. Чрез нея са утвърдени условия за кандидатстване по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по “Мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух” на обща стойност 44,3 млн. лв.

Производството е oбразувано е по частна жалба на община Горна Оряховица, представлявана от кмета Добромир Добрев. Според него критериите, по които са определени допустимите кандидати, са незаконосъобразни и дискриминационни. Община Горна Оряховица не попада сред тях, но иска да е и изтъква, че е сред петте общини в България с най-замърсен въздух.

Чрез атакуваната заповед са определени само седем общини с нарушено качество на атмосферния въздух, които да получат безплатна финансова помощ. На останалите се отказва. Кметовете на общините Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и София /Столична голяма община/ са уведомени, че започва издаването на индивидуален административен акт – насоки за кандидатстване по процедурата. Конституираните по този начин общини са представили своите предложения.

Община Горна Оряховица жали пред съда, че на практика й се отказва възможността да кандидатства по тази процедура, като допустим кандидат. Така се засягат нейни права и законни интереси да бъде финансирана по националната програма за намаляване на фините прахови частици. Още миналата година Добрев обяви, че
Горна Оряховица е сред общините с най-замърсен въздух

Тя обаче не попада в обхвата на програмата, тъй като в таблицата с критериите са нанесени некоректни данни от управляващия орган на програмата. Коефициентът й бил изготвен на база брой домакинства, а не на брой жители, както е при останалите общини. Това била една от причините, заради които Горна оряховица отпаднала. Преди да излезе класирането, общината е очаквала над 8 милиона лева, които де подпомогнат домакинства, желаещи да преминат от печки на твърдо гориво към друг вид отопление.

Състав на Седмо отделение във Върховният административен съд, председателстван от съдия Марианка Чернева, намира  жалбата на общината за допустима и основателна. Според магистратите изчерпването на финансовия ресурс, допуснато с предварителното изпълнение на заповедта на ръководителя на Главна дирекция „Оперативна програма “Околна среда”, ще нанесе значителни вреди за здравето на населението на общината, предвид характера на помощтта. Съдът отчита, че здравето на жителите на Горна Оряховица е с висока степен на значимост на обществения интерес.

Още когато Добрев входира жалбата си пред долната инстанция-Административен съд Велико Търново, той прогнозира че тя ще е причина програмата да не се реализира и в градовете, които са се класирали. На първа инстанция искането за спирането на изпълнението е отхвърлено, но ВАС коригира решението на търновските магистрати в полза на ищеца.

През април тази година от Столичната община се похвалиха, че се вземат мерки срещу замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова подписаха договор за проект по Оперативна програма „Околна среда“

В съобщението се обявява още, че размерът на инвестицията, която всъщност е безвъзмездна финансова помощ е 44,3 млн. лв. Те са осигурени от ОПОС 2014-2020 г. Срокът за изпълнение на дейностите е 54 месеца. Сега заповедта за предварителното изпълнение на тези мерки е спряна. Ако се докаже, че административния акт е незаконен, ще платим с бюджетни средства заложените иновации по европейската програма. И това няма да е прецедент.

 Снимка: бТВ

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |