Нови 60 000 фиданки се садят в Гората на София по идея на кмета

11.11.2019 12:24 0 | Прочетена (430)

Над 200 души се включиха през уикенда в доброволческата акция на Столичната община за обособяването на нова гора край Суходол по идея на кмета Фандъкова, която и сама редовно се включва в нея през годините, като е реализирана през последните 5 сезона. Кампанията ще продължи до 1 декември, а засаждането на дърветата ще става през почивните дни, предаде БНР. Досега в рамките на кампанията Новата гора на Софияса засадени 60 хиляди фиданки. Мястото е земеделска земя в близост до сметището край Суходол – старото място за изхвърляне на боклука на милионния град, което се рекултивира. Това пък стана възможно, след като общината изгради Завода за преработка на отпадъци с успешно усвояване на повече от 300 млн. лв. европейски средства. Комбинатът е един от двата най-модерни в цяла Европа, както го класира ЕС.
Територията, на която трябва да се простира Гората на София е 250 декара, а броят на засадените фиданки трябва да достигне 120 хиляди. До момента са налични вече 60 000. Сега започна засаждането на новите следващи 60 000 броя
„Фиданки осигуряваме, ръкавици осигуряваме, всичко, което е нужно“, твърдят от общината. Генералната идея е създаването на нов бял дроб на София с цел пречистване на въздуха. Не е случайно, че това става точно до Околовръстния път, който пък е един от най-замърсяващите атмосферата в милионния град фактори с неспирното движение по него. 
За желаещите да подкрепят акцията от Центъра за градска мобилност осигуряват  временна автобусна линия с номер 56 А. Превозното средство тръгва от спирка Вардар. Автобусите се движат от 10 до 16 часа на интервал от един час.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |