Холандски спирки срещу смъртността на пчелите

02.08.2019 13:13 0 | Прочетена (788)

През последните години проблемът със смъртта на пчелите все повече се задълбочава. Това се дължи на обработката с пестициди и глобалното затопляне, което прави живота на насекомите все по-труден. Статистиката трябва сериозно да притеснява населението на Земята. Производството на мед не е само препитание за много хора по света, а и процес, от който зависи оцеляването флората, фауната, а и на човешкият вид на нашата планета. Пчеларите се грижат с огромно внимание за своите насекоми и се опитват да създадат среда, която е подходяща за тяхното спокойно живеене.
Всеизвестно е вече, че ако пчелите изчезнат, то човечеството ще оцелее най-много четири години. Причината е, че около 1/3 от растенията, които са източник на храна за животните и хората, се опрашват от насекоми, а 80% от тях са пчели.
В Холандия очевидно ги е грижа за проблем и са започнали борбата с него. В град Ултрехт се появиха близо 300 автобусни спирки с нов дизайн. Върху покривите им са засадени цветя, които свободно могат да бъдат опрашвани от пчелите. Цветята са седуми, които наподобяват по вид кактусите. Те успяват да задържат вода дълго време и да живеят на по-сухи места.
Растенията не само поддържат биоразнообразието в града, но и помагат за улавянето на фин прах и съхраняването на дъждовна вода. Покривите се поддържат от работници, които се движат с електрически автомобили, а спирките са оборудвани с енергоспестяващи лампи и пейки от бамбук.


Снимка: brightvibes.com

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |