Обезлесяването на Амазонка надхвърля 3 футболни игрища за минута

Свързани новини

26.07.2019 10:40 0 | Прочетена (828)


Според последните данни на правителството, обезлесяването на бразилската Амазонка надхвърля три футболни игрища за минута. Най-голямата тропическа гора в света е по-близо до критичната точка, която не може да се възстанови, предаде theguardian.com.

Рязкото покачване - година след година скочи през май и юни, потвърждавайки опасенията, че президентът Жаир Болсонаро е дал зелена светлина на незаконното нахлуване в земята, изсичането и изгарянето.

Обезлесяването през юли е достигнало 1345 кв. км, което е с една трета повече от предходния месечен рекорд по текущата система за наблюдение от сателитната система Deter B, която започна работа през 2015 г.

С оставащите пет дни това е първият месец от няколко години, в който Бразилия губи площ от гора, по-голяма от Голям Лондон.

Устойчивата ерозия на дървесната покривка отслабва ролята на тропическите гори за стабилизиране на глобалния климат. Учените предупреждават, че гората е в нарастваща опасност да не бъде в състояние да се деградира в савана, след което нейната способност да абсорбира въглерода ще бъде значително намалена, с последствия за останалата част от планетата.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |