Eврокомисията ще съди България заради мръсния въздух

Свързани новини

25.07.2019 15:58 0 | Прочетена (826)

Европейската комисия (ЕК) дава България на Съда на ЕС заради лошото качество на въздуха, съобщи еврокомисарят по околната среда, морско дело и рибарство Кармену Вела пред БНР. “В случая с България става дума за серния диоксид. Дневните и часовите норми постоянно се надвишават в югоизточната част на страната. Става дума за ограничения, които трябваше да се спазват още от присъединяването й към ЕС през 2007 г“.

В Югоизточна България се намират четирите най-големи топлоелектрически централи в страната. От Комисията припомнят, че от 2005 г. са в сила разпоредби на ЕС за пределно допустимите стойности и концентрацията на серен диоксид, които са започнали да се прилагат за България от присъединяването ѝ към ЕС през 2007 г.

Това е втори иск, който се предявява към България пред Съда на Европейския съюз за неспазване на европейските стандарти за качество на въздуха. През април 2017 г. Съдът потвърди, че България не е спазила пределно допустимите стойности за прахови частици.

Проблемът с високи нива на серен диоксид у нас съществува отдавна, основно във връзка с използването на въглища с високо съдържание на сяра от някои топлоелектрически централи, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. От 2007 г. България, като държава член на ЕС, е задължена да постигне и спазва неговите норми за качество на въздуха. Поради непостигането на изискванията за нивата на серен диоксид през 2009 г. ЕК стартира наказателна процедура срещу страната ни, като по това време проблемните райони са три – Перник, Гълъбово и Димитровград.

Освен спрямо България, днес ЕК взе решение за завеждане на дело пред Съда на ЕС и срещу Испания, но за системното нарушаване на правото на Съюза за пределните стойности за азотен диоксид. Комисията предприе наказателни мерки в областта на качеството на атмосферния въздух и срещу Хърватска, Полша, Румъния и Гърция. През май 2018 г. заради непостигане на нормите за качество на въздуха ЕК изпрати на съд още 6 държави – Франция, Германия, Унгария, Италия, Румъния и Великобритания.

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |