Евакуираха атомна централа в Шотландия заради радиоактивно замърсяване

01.07.2019 11:47 0 | Прочетена (1114)

    Работниците са били принудени да се евакуират от атомната електроцентрала Доунрей в шотландските планини след откриването на радиоактивно замърсяване, съобщава Мирър.

Според медията става въпрос за "човешка грешка", предизвикала инцидента, за да се стигне до "незначително ниско ниво на замърсяване, като не е имало никакви последици".

Инцидентът се е случил на 7 юни, но днес е станал публично достояние, след като хора са алармирали за него.

Според доклад работниците са били принудени да напуснат завода, след като поредица от проучвания са открили редица "горещи точки" на замърсяване на територията на централата.

В момента се провежда и вътрешна проверка как е настъпило замърсяването.

Управляващият директор на централата Мартин Мур обяви, че "... замърсяването е било много локално, но е било на място, на което не е нормално да има, а нивата бяха незначителни. Ние изчистихме района и след това имаше контролирано повторно влизане."

"Това беше човешка грешка. Не биваше да се случва и ние сме много разочаровани от това. Ние приехме инцидента много сериозно и екипите реагираха добре, а нашето вътрешно разследване е в ход", добави той.

Ядрената станция в Доунрей е предназначена за извеждане от експлоатация, след като доклад от преди няколко години установи редица проблеми с централата. Очаква се обектът да бъде разрушен до 2036 г., а това ще струва около 2,9 млрд. паунда.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |