София спечели европроект за чист въздух

Свързани новини

19.06.2019 15:59 0 | Прочетена (878)


Кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на околната среда и водите подписаха договор за проект Програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2021-2026 по Оперативна програма Околна среда 2014-2020. Проектът е на стойност 412 583,87 лв. и ще се реализира с финансовата подкрепа на Кохезионния фонд на Европейския съюз.
„Мой приоритет е развитие на София като зелен град и тази цел е важна за всички проекти, с които развиваме града”, посочи кметът Фандъкова. За подобряване качеството на атмосферния въздух общината изпълнява пакет от над 100 мерки, заложени в програма за управление качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община, които са насочени към справяне с основните източници на емисии на фини прахови частици.
В резултат от изпълнението им се наблюдава тенденция към намаление на средногодишната концентрация и на броя дни с превишение на средноденонощната норма при всички станции на територията на София.
В рамките на проекта, който ще изпълняваме ще бъде разработена третата Програма за управление на качеството на атмосферния въздух.
С новия проект се цели да продължи работа по общинската програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2021 – 2026 година. Продължителността е 23 месеца, от които 18 месеца за физическо изпълнение на проектните дейности и останалите за административно приключване. Очаква се прилагането на Програмата за управление качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община да допринесе за:
- намаляване на емисиите и достигане на утвърдените норми за вредни вещества в атмосферния въздух на Столична община;
- да елиминира вредното въздействие на замърсения въздух върху флората, фауната и човешката здраве;
- в най-кратки срокове да доведе до постигане едновременно на средноденонощната и средногодишната норма за ФПЧ10.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |