В Нидерландия строят най-големия плаващ фотоволтаичен проект в Европа

11.04.2019 10:19 0 | Прочетена (752)


Нидерландският разработчик на възобновяеми енергийни източници Groenleven планира да изгради най-големия досега проект за плаващи фотоволтаици в Европа – 48 MW инсталация на мястото на някогашна кариера за добив на пясък, собственост на Kremer Zand и Grind, съобщава GreenTech.bg.

Groenleven каза, че площадката отдавна не се използва, а слънчевите панели ще бъдат разположени върху образувалото се езерои „други вътрешни водни пътища“. За да направят място за плаващата инсталация, Kremer Zand и Grind ще преместят оборудването за извличане и сушене на пясък. Компанията ще консумира част от енергията, произведена от масива, а останалата част от нея се изнася на местно ниво. Компанията не дава информация за договора за покупка на енергия.

Холандската фондация за приложни изследвания на водите – STOWA – наскоро публикува насоки и инструменти за компаниите, които се интересуват от разработването на плаващи PV проекти в богатата на водни ресурси Нидерландия. Страната има огромен потенциал за плаващи фотоволтаични системи, тъй като разполага с приблизително 52 000 хектара плитки вътрешни води. Органът по водите в страната – Rijkswaterstaat – планира да инсталира плаващи PV също. През 2017 г. агенцията заяви, че възнамерява да развие повърхността на Elsselmeer – плитко изкуствено езеро в централната част на страната с площ 1100 кв. км.

През януари 2018 г. местен консорциум, подкрепен от Национална агенция за шредприятията, обяви проект, насочен към разработване на гъвкава конструкция за плаващи слънчеви панели във вътрешни води.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |