Сидни реши да мине на 100% възобновяема енергия

02.04.2019 10:23 0 | Прочетена (793)


Имайки инсталирани слънчеви панели върху десетки от своите сгради, градът Сидни “вдигна летвата”, като си постави за цел да премине на 100% чиста енергия – най-вече от слънцето и вятъра. Ангажиментът бе одобрен от общинския съвет миналата седмица. През следващите месеци ще бъдат изготвени договорите за осигуряването на 100% електроенергия от възобновяеми източници, съобщава Greentech.bg.

Макар че щатът Нов Южен Уелс все още не е предприел решителни стъпки за енергиен преход – като въвеждането на цел за възобновяема енергия или създаването на планове за замяна на старите, ненадеждни електроцентрали, работещи с въглища – градът Сидни направи изключение, като си постави особено амбициозна цел. Градът ще трябва да намали драстично емисиите си на парникови газове, като използва 100% възобновяеми енергийни източници, за да посреща нуждите си от електричество. Това трябва да е факт до 2030 г.

Градската управа планира да закупува енергията от възобновяеми източници, най-вече от вятър или слънце, за да захранва по-големите си сгради и обществени съоръжения, включително басейни и библиотеки. Така ще компенсира въглеродните си емисии.

„Действието спрямо изменението на климата е най-важният приоритет на града. Бяхме сред първите, които определиха научнообосновани цели през 2008 г., и оттогава намалихме емисиите си с 20% спрямо нивата от 2005 г “, каза кметът Кловер Мур. “Сегашното решение на Съвета ще ни позволи да постигнем своя ангажимент за намаляване на емисиите със 70% десет години преди крайния срок – 2030 г., с което сме на път да станем нулевовъглеродни до 2050 г”.

От 2016 г. градът е намалил потреблението на електроенергия с 26%, главно чрез инвестиции в инициативи за енергийна ефективност като инсталиране на слънчеви панели и LED осветление. Това е довело до значителни икономии за данъкоплатците.

Един от най-забележителните досега проекти в града е Alexandra Canal Depot, който се захранва от 1600 слънчеви панела и включва първата щатска комунална батерия Tesla, която може да съхранява до 500 kWh електроенергия. Наред с това градът е инсталирал и слънчеви панели на повече от 30 офис-сгради, басейни, библиотеки и читалища. До средата на 2021 г. съветът планира да разположи повече от 7 800 слънчеви панела, генериращи енергия за сградите, които притежава.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |