Финландия „скъсва“ с въглищата година по-рано от планираното

14.03.2019 10:09 0 | Прочетена (1043)

Финландия напредва бързо по своята инициатива за забрана на въглищата и я превръща в основен приоритет за следващите 10 години. Страната обеща да елиминира зависимостта си от въглища до 2030 г., а финландският парламент току-що настоя за приключване на забраната една година по-рано от по-рано планираното. Една година може да изглежда не много, но изтеглянето на забраната за по-ранна дата означава, че Финландия ще бъде напълно свободна от въглища още през следващото десетилетие, съобщава Greentech.bg.

Това означава и, че страната ще трябва да увеличи програмата си за постепенно премахване на въглищата с около 10%, за да постигне новата си цел. Може да изглежда, че натискът е огромен, но редица страни успешно надскочиха своите екологични срокове, доказвайки, че е възможно. Норвегия намали емисиите си на въглероден диоксид три години преди заложеното в графика. Швеция премина към възобновяеми енергийни източници около 12 години преди първоначалната си цел. Индия и Китай изпълниха своите екологични цели преди крайните си срокове.

Понастоящем въглищата покриват около 8% от годишното потребление на електроенергия на Финландия. Въпреки този нисък процент страната иска да се отърве от въглищата час по-скоро. Решението включва провеждането на дългосрочни програми, които ще осигурят чиста енергия за жителите в страната, като същевременно ще бъдат икономически ефективни за бизнеса. За щастие Финландия вече е инвестирала в подобни програми, а депутатите са убедени, че страната ще се справи с предложения нов срок.

Да се надяваме, че и други страни ще последват финландския пример, особено България – и ще задействат свои собствени програми за бъдеще без въглища в най-скоро време.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |