Даваме €6,6 млн. за печки на бедни със законни жилища

Свързани новини

12.03.2019 15:06 0 | Прочетена (177)


Мерките на Столичната община за по-чист въздух в милионния град продължават със замяна на твърдото гориво със съвременни уреди за отопление, които не замърсяват атмосферата. Известно е, че печките на дърва и други подобни ресурси са най-големият вредител, който е по-опасен за здравето на софиянците от неспирния автотрафик, както доказаха всички изследвания.
Кампанията за безплатна подмяна на стари печки от домакинствата стартира в София, проектът се реализира съвместно с други големи общини – областни центрове като Бургас, Велико Търново, Монтана, Русе и Стара Загора, съобщиха от Столичната община. Идеята е на нейния кмет Йорданка Фандъкова, а челният опит ще бъде пренесен в други наши селища, които заемат челни позиции в европейските класации по замърсяване на въздуха. Странно е, чме двата най-пробремни града – Перник и Пловдив, не са се класирали за екологичната мярка. Явно е въпрос на капацитет на кметовете и техните администрации.
Кампанията, която беше представена в сградата на Общината на ул.Московска 33 в присъствието на кмета Йорданка Фандъкова е в изпълнение на проект Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух по програма Лайф+ на Европейската комисия. Общата инвестиция е 16 600 000 евро, като безвъзмездното финансиране по Програма Лайф+ на ЕК е 10 000 000 евро. 6 600 000 евро или 12 908 478 лв.
Важно е да се отбележи, че новите съвременни отоплителни уреди, отпускани по програмата, ще бъдат поставяни само в домакинства, чиито къщи са узаконени и с платени данъци. Така отпадат подозренията за наливане на грешни пари в групи, които традиционно висят на врата на данъкоплатците. Съвестно плащащите своите данъци и такси, независимо българи, турци или роми, ще имат възможност да се възползват от модернизацията по проекта, от който печелят всички граждани в София и другите градове – участници в екологичната инициатива.
Основната цел е подобряване качеството на атмосферния въздух, чрез проектиране, демонстриране и внедряване на механизъм за преход към алтернативни форми на битово отопление в градовете, подобряване на капацитета на администрацията и чрез повишаване на осведомеността на заинтересованите страни и обществеността.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |