Изменението на климата ще промени цвета на океана за 80 години

Свързани новини

26.02.2019 11:20 0 | Прочетена (902)



Цветът на световния океан е на път да претърпи големи промени. В резултат на продължаващото изменение на климата, според учените, цветът на океаните бавно ще стане по-син и по-тъмен през следващите 80 години, съобщава Greentech.bg.

Разликата в цвета е пряко свързана с наличието на фитопланктон, който абсорбира слънчевата светлина близо до повърхността на океана. С повишаването на киселинността и температурата на океаните се очаква концентрацията на фитопланктона да намалее, особено в някои региони. Ако популациите на фитопланктона намалеят, повърхността ще отразява по-малко слънчевата светлина. Това в крайна сметка ще промени цвета й.

Субтропичните океани ще бъдат най-засегнати от промяната в цвета, според проучване, публикувано в Nature Communications. Тези региони са особено чувствителни към температурни и рН колебания. Подобни промени ще навредят на фитопланктона. Обратно, океаните в Антарктика и Арктика биха могли да станат по-зелени, тъй като няма вероятност тези райони да претърпят значителни промени в температурата на водата.

Учените са използвали сателити за наблюдение на цвета на океаните през последните 20 години. Изображенията, направени от сателитите, се обработват от компютърен алгоритъм, което води до “груба скица” на това колко хлорофил е наличен във водата. Единственият проблем с тази тактика е, че изменението на климата не е единствената сила, която действа в големите водни басейни на Земята. Феномени като Ел Ниньо също оказват влияние върху цвета на океаните. Ето защо учените проучват и други методи за анализ, за да изолират въздействията от изменението на климата. Това включва измерване на източниците на храна за фитопланктона, проучване на моделите на циркулация на океана и анализиране на темповете на растеж на популациите на фитопланктон в целия свят.

Експертите прогнозират, че до 2100 г. температурата на океаните ще се повиши с поне 3 градуса Целзий. Очаква се тази разлика в температурата да промени цвета на около половината от океаните на Земята, въпреки че разликата няма да бъде забелязана лесно с просто око.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |