BBC: Българин ръководи мрежа за кучешки боеве

18.02.2019 11:01 0 | Прочетена (845)



Предаване, излъчено по един от най-гледаните британски телевизионни канали – Би Би Си (BBC), разкрива мрежа за организиране на кучешки боеве и търговия с обучени за битки кучета, ръководена от българин, съобщиха от Четири лапи.

В разследването, организирано с помощта на неправителствената организация „Лига срещу жестоките спортове“ и частни детективи, е разкрит основният организатор на мрежата – българин с име Ивайло Николов от Русе, собственик на развъдник за питбули и фирма за превоз на животни.

Разследващите под прикритие дори успяват да поръчат питбул с високи бойни качества от Молдова, който срещу 3000 евро трябва да им бъде доставен в България с издаден от български ветеринарен лекар паспорт.

Според разследващите Николов е доставял животни в поне 29 страни по целия свят – от Виетнам, Непал, Пакистан и Близкия изток, до Западна Европа и САЩ. В репортажа са показани и кадри от бой между питбули, в който ясно се чува българска реч.

За Ивайло Николов екипът на Би би Си казва: „37-годишен, интелигентен приятелски настроен, говорещ английски българин от крайдунавския град Русе. Иво обича да документира своята работа в социалната мрежа Фейсбук“.

В хода на разследването журналистите установяват, че

Иво наистина много обича кучетата, но за съжаление не по-малко обича и кучешките боеве.

Журналистите успяват да си уредят среща с него в заведение в Букурещ, където научават, че контактът му в Молдова е държавен ветеринарен лекар и може да уреди необходимите документи за безпроблемно транспортиране на кучето.

Когато излиза от заведението, журналисти открито се конфронтират с Иво, задавайки му въпроси за нелегалните кучешки боеве, на които той отказва да отговори и бяга. Няколко дни по-късно профилът му във Фейсбук е изтрит.

Явор Гечев от българския офис на международната организация за защита на животните е категоричен: „След толкова скандални разкрития

намесата на полицията и прокуратурата трябва да е незабавна.

Трябва да бъдат изяснени имената на всички участници в тази схема за търговия със смърт, включително и на ветеринарните лекари, издавали паспорти на продаваните животни, и те да понесат най-тежките предвидени от закона наказания“.

Организирането и участието в провеждането на боеве с животни, както и отглеждането, тренирането или предоставянето на животни за боеве, е инкриминирано у нас от 2011 г. и се наказва със затвор до 5 години и глоба от 10 хил. лв.

Полицията в Русе извършва проверка за изясняване на фактите и обстоятелствата по повод на информация за русенец, изнесена в журналистическо разследване на чуждестранна медия, свързано с международна мрежа за търговия с кучета за боеве, съобщи директорът на областната дирекция на МВР старши комисар Теодор Атанасов. Той каза още, че проверката е съгласувана с Районната прокуратура в Русе.










Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |