С космическа скорост: руските учени модернизираха ракетното гориво

14.02.2019 11:30 0 | Прочетена (898)



Служителите на Националния изследователски технологичен университет МИСиС успяха да увеличат скоростта на изгаряне на твърдо ракетно гориво 5 пъти, съобщи пресслужбата на университета. Като катализатори учените използват метални нанопрахове. В бъдеще изобретението значително ще увеличи скоростта на космическите кораби.

Основни запалими вещества в състава на твърдите ракетни горива са циклични нитрамини. Те са устойчиви на традиционни катализатори за горене, като метални оксиди и оловни салицилати. Това свойство не позволява на учените да ускорят изгарянето на горивото, от което пряко зависи скоростта на полета на ракетата.

По време на лабораторни изследвания специалистите на НИТУ МИСиС установиха, че като ефективни катализатори за реакцията на горене могат да се използват метални нанопрахове.

Материалознателите добавиха към горивото метални наночастици, които ускориха запалването на алуминиевите частици в горивния състав. Използването на нанопори от алуминий, бор, никел и молибден направи възможно ускоряването на горенето с един и половина пъти, независимо от налягането. Най-впечатляващи резултати показаха катализаторите на базата на нанопрахове мед - скоростта на изгаряне на горивото се увеличи почти пет пъти. Въпреки това, според изследователите, полученият реагент все още трябва да бъде подобрен.

Учените в момента завършват серия от лабораторни тестове на получените катализатори. Според изследователите, такива добавки в бъдеще ще направят космически кораб много по-бързо.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |