Малките ВЕИ ще подават излишъците към съседи в Испания

04.02.2019 12:03 0 | Прочетена (800)


Испанското правителство предложи нов кралски указ с регламент за ВЕИ-самопотреблението, който се очаква да бъде одобрен през март или април. Според новите правила, излишъците на енергия могат да бъдат споделяни с други потребители или да се подават към мрежата, съобщава GreenTech.bg

След одобряването на новите технически и административни правила за самопотреблението на ВЕИ енергия през декември испанското правителство започна обществено допитване. Предложението включва форма на самостоятелно потребление, която не предвижда излишната енергия да се подава към мрежата, в допълнение към обичайните разпоредби за нетното измерване. Системите извън режима на нетното измерване няма да изискват разрешение за присъединяване към мрежата.

За мрежовите системи с размери над 100 kW пък се предвижда механизъм, който да позволи на собствениците да споделят излишъците от енергия с потребители, които се намират в близост, да инжектират излишъците в мрежата.

Моделът на споделена собствена консумация ще бъде разрешен само за проекти, свързани във вътрешна мрежа от взаимосвързани потребители, в рамките на един и същ трансформаторен център, в малка мрежа за производство и потребление на електричество с ниско напрежение на разстояние не повече от 500 метра, или попадащи в един и същ кадастрален референтен номер – пощенски код. Компенсацията ще се изплаща ежемесечно.

Съгласно предложението, опростеният механизъм за обезщетение ще се състои от икономически баланс между консумираната енергия в периода на фактуриране с почасова ставка или фиксирана пазарна цена, като генериращите ще имат право да продават енергия само според един тип договореност.






Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |