Франция отложи доклада за бум на бебета с малформации

Свързани новини

01.02.2019 10:21 0 | Прочетена (805)


 Агенцията за обществено здраве на Франция отложи пускането на доклад за разследване на необичайния брой бебета, родени с малформации на крайниците в селските райони - медицинска мистерия, която обърка експертите, предаде RT?

Трима бебета са родени с такива аномалии между юни и ноември 2016 г. в радиус от 30 километра от Витрол в района Буш дю Рон. Това последва друга група случаи близо до района на Ен, където са родени осем бебета с дефект в радиус от 17 км. Подобни случаи се наблюдават и в други селски райони на Франция.

През октомври миналата година започна разследване на явлението на национално ниво, а правителството обеща да разнищи случая до 31 януари, но тази дата внезапно бе отложена - и родителите на засегнатите деца станаха нетърпеливи и подозрителни.

В отворено писмо до служители в областта на общественото здраве група родители изразиха съмнения относно провежданото разследване и заявиха, че техните въпроси „никога не са получили ясни отговори“. Те обвиниха правителството, че се фокусира върху обяснения, които вече са били отхвърлени от друг обществен здравен орган, изследвал случаи на малформации.

Santé Publique France, националната здравна агенция, проведе разследване преди последната поредица от случаи - но това разследване заключи, че не е имало прекомерно ниво на инциденти в Ен и че не е необходимо допълнително разследване. Други експерти обаче заявиха, че броят на случаите в Ен е 58 пъти по-голям от нормалния статистически размер.

Remera, здравният орган, който разглежда случаите на малформации, извърши собствено разследване през 2018 г. Като част от това, майките бяха интервюирани с „много обширен въпросник“ за техния начин на живот, за да проверят дали има някакви прилики между тях. Това накара лекарите да отхвърлят генетиката, наркотиците и алкохола като потенциални причини за липсващите крайници.

Емануел Амар, директорът на Remera в югоизточната част на Франция, заключи, че „единственото нещо, което е общо помежду им е, че всички те живеят в селски район.“

Remera вярва, че най-вероятният виновник са вредните пестициди, които се използват широко в селските райони на Франция. Мистерията остава неразрешена, но на възможна връзка със селското стопанство се придава тежест от факта, че приблизително по същото време, когато случаите са били наблюдавани в Ен, няколко телета и пилета в района са родени с липсващи крайници. Амар каза пред RT, че властите не искат да слушат опасенията на Remera.

Бившият френски министър на околната среда Корин Лепаж каза за RT, че вероятно има "страх, че откриването на причините могат да застрашат редица икономически интереси."




Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |