Полша е изнесла за ЕС близо 3 тона съмнително говеждо месо

Свързани новини

01.02.2019 09:36 0 | Прочетена (270)


10 тона некачествено телешко месо от Полша са влезли в месопреработвателната индустрия.

Близо 3 тона от него са били изнесени за Европейския съюз, заяви главният ветеринарен лекар на страната Павел Нимчук, след като телевизионен доклад показа, че болни крави са избивани за месо.

Проблемни партиди са открити в Естония, Финландия, Франция, Унгария, Литва, Португалия, Румъния, Словакия, Испания и Швеция.

Според полските ветеринарни служби месните продукти в количество 2,7 тона са изтеглени от търговската мрежа в тези страни.

„Списъците за разпределение са установени и стоките са изтеглени”, каза Нимчук, добавяйки, че някои страни вече са унищожили месото.

Други 7 тона говеждо месо от незаконно заклани говеда са отишли в около 20 магазина в Полша.

Скандалът тръгна от журналистическо разследване на кланици в Полша, които изкупуват болен добитък.

Екип от инспектори от Брюксел ще посетят кланицата в село Калиново, на 100 км от Варшава, която беше показана в разследването като мястото, където са държани и измъчвани болни крави, а след това и убивани.

Полският министър на земеделието Ян Кшищоф Ардановски нарече случая „изолиран инцидент” и добави, че е наредил инспекции в кланиците в цялата страна, предаде БГНЕС.

Полша е водещ доставчик на свинско месо в Европейския съюз и произвежда около 560 000 тона говеждо месо годишно. Близо 90% от тях се изнасят.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |