Германия ще затвори 84 електроцентрали на въглища

Свързани новини

28.01.2019 12:06 0 | Прочетена (752)


Германия, един от най-големите потребители на въглища в света, ще изключи всичките си 84 електроцентрали, работещи с въглища, през следващите 19 години, за да изпълни международните си ангажименти в борбата срещу изменението на климата, съобщи latimes.com.

това е значителна промяна за най-голямата европейска страна - нация, която отдавна е лидер в намаляването на емисиите на CO2, преди да изостане през последните години в целите си. Инсталациите за въглища представляват 40% от електроенергията на Германия, което е намаление от последните години, когато въглищата са доминирали в производството.

"Това е историческо постижение", заяви Роналд Пофала, председател на 28-членната правителствена комисия на пресконференция в Берлин след 21-часово маратонско заседание, което приключи в 6 часа сутринта. Пробивът 7 приключи  месеца на спорове. "Беше нещо съвсем сигурно. Но ние го направихме" каза Пофала.

"В Германия няма да има повече инсталации за изгаряне на въглища до 2038 г."

Планът включва разходи в размер на 45 млрд. долара за смекчаване на засегнатите районите с въглища. Очаква се препоръките на комисията да бъдат приети от правителството на канцлера Ангела Меркел.

Планът за премахване на електроцентралите, работещи с въглища означава, че Германия ще разчита на възобновяема енергия да осигури от 65% до 80% от енергията на страната до 2040 година. Миналата година възобновяемите енергийни източници изпревариха въглищата като водещ източник и сега са 41 % от електроенергията на страната.







Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |