Изкуствената звезда на Китай е бъдещето на енергията?

11.01.2019 10:29 0 | Прочетена (946)


    Ядреният синтез може да бъде бъдещето на енергията, замествайки изкопаемите горива с нашите собствени изкуствени звезди. Китай построи термоядрен реактор, който достига температура от 100 милиона градуса по Целзий - шест пъти по-горещо от слънцето. Реакторът се нарича експериментален усъвършенстван свръхпроводящ токамак (EAST) и поддържа ядрен синтез за около 10 секунди преди да се изключи. Макар EAST да е крайъгълен камък, все още сме далеч от генерирането на устойчива енергия на Земята.

EAST е термоядрен реактор със седалище в Хефей, Китай. И сега може да достигне температури повече от 6 пъти по-висока от тази на слънцето.

 Сливането се случва, когато два леки атома се комбинират в един по-голям, освобождавайки енергия при процеса. Звучи просто, но не е лесно. Защото тези два атома споделят положителен заряд и се отблъскват един друг.

Звездите, като нашето слънце, имат чудесен начин да преодолеят това отблъскване ... техния масивен размер, който създава огромно налягане в ядра им ... Така че атомите са принудени да се сближат, което прави по-вероятно да се сблъскат. Има само един проблем: Ние нямаме технологията, за да пресъздадем този вид налягане.

Но, за щастие, има друг начин. Можете също да се генерира сливане с екстремни температури. И точно това правят устройства като EAST. Колкото по-висока е температурата, толкова по-бързо се движат атомите и толкова по-вероятно е те да се сблъскат. Ако температурата е твърде висока, атомите се движат твърде бързо, а енергията се предава един на друг. Ако е твърде студено, атомите няма да се движат достатъчно бързо. Така че, идеалната температура за генериране на синтез е около 100 милиона градуса по Целзий. Това е повече от 6 пъти по-горещо от сърцето на нашето слънце.

 EAST е малък реактор и не е предназначена да бъде пълноценна електроцентрала. Това е експеримент. И точно сега, работата му е да ни помогне да проектираме по-ефективна технология за синтез, която може един ден да захрани цели градове. Трябва да се изразходва много енергия в него, за да го накарате да работи. EAST тестът, например, е пропилял над 10 мегавата мощност. Достатъчно за захранване на 1,640 американски домове за една година. И това не донесе дори половината от тази енергия. Тъй като целта на електроцентралата е да се произвежда енергия, това е доста важен въпрос, който трябва да се реши.

 От една страна, термоядрените реактори практически работят без никакви радиоактивни отпадъци в сравнение с реакцията, която виждаме в днешните електроцентрали за ядрено делене. Термоядрените реактори могат да работят с морска вода - възобновяем, устойчив ресурс.

Във време на намаляващи ресурси и влошаване на изменението на климата, ние със сигурност можем да ги използваме.



Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |