В Индонезия отвориха безотпадъчен ресторант

27.12.2018 10:16 0 | Прочетена (295)


Намаляването на хранителните отпадъци е трудна задача за ресторантите по целия свят. Но една нова закусвалня в Бали, Иджен, е приложила комбинация от различни стратегически методи, за да стане първият в Индонезия ресторант с нулеви отпадъци. Освен, че сервира само устойчиво произведени хранителни продукти и предоставя хранителните остатъци на местните животновъдни ферми, ресторантът е почти изцяло построен с рециклирани и устойчиви материали, съобщава Greentech.bg.

Иджен е част от верига ресторанти, която има заведения в Джакарта, Бали, Хонг Конг и Сингапур. Ресторантът с нулеви отпадъци се намира на територията на Джакарта. Дизайнът и начинът на работа на заведението с отворен план са проектирани така, че да отразяват решимостта на фирмата да създава гостоприемни места с нулеви отпадъци и с минимално въздействие върху природата.

Строителните материали, използвани за ресторанта в Иджен, включват редица устойчиви продукти, предимно рециклирани материали. Интериорното обзавеждане включва артикули, изработени от остатъци от пяна за мотоциклети и природосъобразно добито дърво Мерзава. Подовата настилка е направена от циментова смес, в която са вложени счупени чинии и чаши.

Свещите в ресторанта са направени от използвано олио за готвене. Салфетките от живеят втори живот благодарение на местната къща за боядисване на текстил. Дори менютата са отпечатани върху рециклирана хартия, прикрепена към плоскости, изработени от рециклирана гума – дело на местен производител на джапанки на име Indosole.

Впечатляващ е и ангажиментът на ресторанта да работи с местните рибари и фермери, за да осигурява устойчива храна „от фермата до масата“. Изпълнителният готвач Ваян Кресна Яса работи с местните рибари, за да доставя прясна риба, уловена на ръка без мрежи. Зеленчуците са пресни и доставени от местните ферми.

Въпреки че кухнята се стреми да използва всичките си ресурси максимално, съществуват различни методи, които се използват за повторно използване на остатъците от храна. Работещите в Иджен щателно отделят органичните и неорганичните отпадъци. Остатъците от храна се дават за хранене на прасета в местните ферми или се компостират. Черупките от морските животни се смилат на прах и се добавят във фуражите за животни или за тор. Всички неорганични отпадъци се изпращат за рециклиране чрез местна служба за управление на отпадъците.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |