Замърсяването на въздуха прави тийнейджърите агресивни

Свързани новини

05.12.2018 11:03 0 | Прочетена (1349)


Високите нива на замърсяване на въздуха могат да увеличат риска от престъпно поведение сред тийнейджърите, предупреждава проучване, съобщи Greentech.bg.

Много се говори за вредата от въздушното замърсяване. Астма, инфаркти, инсулти, ХОББ и други болести са резултат от това, което вдишваме от мръсния въздух. Но има и други здравни ефекти, предупреждават учените. Един от тях е агресията.

Малките, токсични частици от въздуха проникват лесно в организма и достигат до мозъка без затруднение. Това може да доведе до възпаление и засягане на мозъчните пътища, отговорни за емоциите и решенията, казват изследователите.

Особено опасни са малките фини прахови частици, наречени PM2.5 – 30 пъти по-малки от дебелината на косъм. Те са изключително вредни за здравето, според Диана Янан от Университета на Южна Калифорния (USC) , водещ автор на изследването. „Тези малки токсични частици пълзят в тялото ви, засягайки белите дробове и сърцето ви. PM2.5 са особено вредни за развиващите се мозъци, защото могат да увредят мозъчната структура и невронните мрежи и, както показва проучването ни, да повлияят на юношеското поведение“.

Проучването, публикувано още миналия декември в Journal of Abnormal Child Psychology, показва, че замърсяването на атмосферния въздух е увеличило престъпното поведение сред 9- до 18-годишните в градските квартали на Лос Анджелис.

Коварните ефекти се усложняват от лошите отношения между родители и деца и от напрежението в отношенията между поколенията, твърдят изследователите.

Проучването е проследило 682 деца в Лос Анджелис в продължение на девет години, започвайки от 9-годишна възраст. Родителите попълвали контролен списък за поведението на децата на всеки няколко години. Те отбелязвали случаита на участие на децата в едно или няколко от общо 13 нарушения на правилата, например лъжа, измама, кражба, вандализъм, палеж или злоупотреба с опасни вещества. Паралелно с това изследователите използвали 25 мониторингови станции за наблюдение на състава на въздуха всеки ден в периода 2000-2014 г.

Имайки адресите на участниците в проучването и използвайки математическото моделиране, учените изчислили нивата на PM2.5 в околната среда около всеки дом на участник.

Оказало се, че около 75% от участниците са дишали атмосферен въздух с нива на замърсяване, надхвърлящи препоръчителните нива от 12 микрограма на кубичен метър. Данните бяха коригирани според пола, етническия, социално-икономическия статус, социално-икономическите характеристики на квартала, посочват изследователите.

„Широко е известно, че замърсяването на атмосферния въздух е вредно за здравето – поражда дихателни и сърдечно-съдови заболявания както у младите, така и у старите“, казва Джу-Чиуан Чен, доцент в университета и съавтор на изследването. „Но през последните години учените осъзнават отрицателното въздействие на замърсяването на въздуха върху човешкия мозък и поведение“.












Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |