София взема 60 еко-автобуса за над 40 млн. на лизинг

Свързани новини

13.11.2018 12:23 0 | Прочетена (263)


Най-голямата по обем лизингова сделка за доставка на автобуси в страната беше сключена между Столичната община и Сожелиз България ЕООД, съобщи Investor.
Търгът е спечелен от дъщерното дружество на Сосиете Женерал Експресбанк – банката, която се слива с ДСК, в партньорство с MVB Truck&Bus Bulgaria (официален представител на MAN Truck & Bus AG) и е с 8-годишен период на финансиране.
Лизинговият договор за 60 возила надхвърля 40 млн. лева.
От Сожелиз уточняват, че при отпускането на линията са имали значение: „ключовата роля на Столичния автотранспорт в транспортната  схема в София, стабилното финансово състояние на общината, както и видът на финансираните активи”.
Важна част от договора е гаранционното сервизно обслужване на автобусите. MVB Truck&Bus Bulgaria има вече спечелен търг за автобуси за столичния автотранспорт и обслужват доставените по предходната обществена поръчка 126 съчленени газови и също екологични возила.
Новите съчленени 18-метрови автобуси с двигатели на природен газ, модел MAN Lion’s City G, пристигат в София в началото на 2019 година. Те са част от програмата за подобряване на качеството на въздуха.
Очакваните автобуси са нископодови, със задно разположени двигатели, работещи на сгъстен природен газ (CNG). Двигателите отговарят на еконормите Евро-6, предавателната кутия е автоматична с вграден ретардер за забавяне на движението, с климатизация в пътническия салон и кабината на водача, с механична рампа за качване на колички за трудноподвижни лица и майки с детски колички, със система за накланяне на автобуса на спирки и със звуков и светлинен сигнал при затваряне на вратите.
Бутилките за газ ще бъдат от композитни материали, съобразени с последните европейски изисквания.
Обновяването на автобусния парк с нови превозни средства е гаранция за намаляване на шумовите и праховите замърсявания, допълва компанията.
Счита се, че за големите градове качеството на въздуха е по-важно от глобалното затопляне, т.е. приоритет са мерките за намаляването на фините прахови частици.
С изпълнението на Плана за действие за устойчиво енергийно развитие на Столичната община се цели намаляване на емисиите на въглероден двуокис с до 20% до 2020 година.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |