Спанакът с татул е изтеглен, съобщи БАБХ-Пловдив

08.11.2018 11:36 0 | Прочетена (761)


Спанакът, примесен с татул, е изтеглен от големите търговски вериги, каза за БНТ д-р Камен Янков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив. Сигналът за спанак с татул е подаден на 5 ноевмри до БАБХ - има два сигнала - единият от Търговище, другият от Костинброд. Има и още един сигнал, който е подаден вчера от София. Институциите се задействаха и близо 1700 кг спанак е изтеглен от търговската мрежа.

Граждани от Търговище и Костинброд сезираха институциите, след като се почувствали зле след консумацията на зеленчука. Оказа се, че спанакът е отглеждан в Пловдивска област. Производителят е проверяван периодично. Наложено му е административно наказание.

"Веднага разпоредих и изпратихме проверка и в магазинната мрежа, и в складовете, и при производителя, за да видим какво е положението. Общото количество, което и излязло от производителя към търговската мрежа е 1700 кг и 75 кг налични в преработвателното предприятие", каза д-р Камен Янков.

Това, което се знае, че производителят на спанак е от пловдивското село Златитрап и е голям зеленчукопроизводител. Екип на БНТ разговарял с него по телефона и той е заявил, че е предприел мерки това да не се случи и предположи, че татулът е попаднал, след като спанакът е бил ожънат. Експертите от БАБХ са установили също, че спанакът е бил пакетиран в нерегламентиран за това цех.






Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |