СО: Дебитът на извора при Банята не е 12, а 22 л в секунда

05.11.2018 16:02 0 | Прочетена (227)


Доклад на Столичната община, потвърден от Министерството на околната среда и водите, от 8 февруари 2016 г. посочва, че не отговарят на информацията доводите от последните дни, че дебитът на извора на минерална вода при Централната баня е 12 л в секунда. В официалния документ на кметството са вписани „21-22 л в секунда”. Според МОСВ количеството е 20 л в секунда. Тогава предложението е не просто банята да бъде спа, а не зали за събития, както се настоява в момента, а и дебитът на термалната вода, който не се използва, да отиде за отопляване на огромните сгради в т.нар. каре на властта – МС, МСП, НС, Президентската администрация, плюс захранване на сега съществуващите няколко чешми. Тоест, пресметнато е, че има доволно количество за всички тези цели. Общинската комисия, която трябваше вчера да внесе в СОС за заседанието в четвъртък решение какво да се прави с мъжкия и женския басейн на Централната баня, реши да го отложи. По предложение на председателя на групата на ГЕРБ Малина Едрева, ще бъдат проведени допълнителни анализи, консултации и отчети и едва след това ще се притстъпи към действие.
Напомняме, че не отговаря на истината и твърдението, че пречка за концесиониране на спа била липсата на паркоместа. Оглед на 19 минути отбеляза, че само от страната на банята са разграфени точно 35 клетки. Странно защо е направено нововъведение, което преди липсваше – без решение на СОС, каквото е задължително по закон, Министерският съвет е сложил бариера и е окупирал и общинския паркинг, въпреки че разполага със свой от другата страна на ул. Триадица, в двора си откъм ул. Сердика и с още 1 – точно срещу бъдещия вход на предстоящото да се ремонтира крило на Централната баня. Това дава възможност на Общината, чийто паркинг до Банята незаконно е окупиран от МС, да го размени срещу местата, които пак МС държи по-долу.
За чиновниците в правителството напомняме и силно рекламираната телевизионно инициатива на кметството с оглед на мръсния въздух – използвайте градския транспорт – 60% от него в София е напълно екологичеен, вместо личните и служебните си автомобили, за да дишаме по-чист въздух и да не завземате чужди паркинги и да отблъсквате инвеститори.
Другата мярка за справяне със замърсения въздух е миенето на улиците, за да не се вдига прах.
Причината за завишението на фините прахови частици е липсата на вятър. София е в котловина и когато няма въздушни течения мръсните емисии се задържат над столицата във вид на смог.  Падат мъгли, получава се температурна инверсия. За отопление са използват твърди горива и се увеличава концентрацията на фините прахови частици, обясняват от дирекция “Мониторинг и оценка на околната среда”.
Не е ясно доли Столична община ще въведе и зелен билет в дните на замърсяване на въздуха в София.Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |