ЕС забранява еднократните пластмаси

Свързани новини

26.10.2018 10:41 0 | Прочетена (710)




Законодателите на Европейския съюз решиха да пристъпят към забрана на масово използваните пластмасови изделия за еднократна употреба – такива като сламки и клечки за уши – и да възложат по-голяма отговорност на производителите да рециклират продукцията си.

Съгласно предложението, подкрепено от Европейския парламент, 10 пластмасови изделия за еднократна употреба с леснодостъпни алтернативи ще бъдат забранени до 2021 г. Държавите от ЕС ще бъдат задължени да рециклират 90% от пластмасовите бутилки до 2025 г., а производителите – – да помагат за покриване на разходите за управление на отпадъците.

„Изпращаме мощен сигнал към индустрията“, заяви депутатът от ЕС Фредерик Рийс. „Налице е широка и все по-широка обществена подкрепа по този въпрос“, каза Рийс, който представлява парламента в преговорите с правителствата на ЕС.

ЕС рециклира само една четвърт от 25-те милиона тона пластмасови отпадъци, които произвежда годишно.

Решението на Китай да прекрати обработването на отпадъците, заедно с нарастващата тревога за щетите, които пластмасите нанасят на океаните, накара ЕС да престане да разчита на развиващите се страни за справянето с боклуците си. Регулаторите се надяват, че новите правила ще доведат до спад в цената на рециклираните пластмаси.

Окончателните правила на ЕС все още трябва да бъдат одобрени в разговорите с държавите-членки – някои от които изреваха срещу мерките, защото смятат, че „ще бъдат твърде трудни за прилагане за индустрията“. Но заместник-ръководителят на Еврокомисията призова за решителни действия. „Това е първата стратегия в света, която разглежда цялостния въпрос за ролята на пластмасата в нашата икономика“, заяви първият вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс. “Ако не действаме сега, бързо … в океаните скоро ще има повече пластмаса, отколкото риба“.

Освен сламките и клечките за уши, ще бъдат забранени и пластмасовите кутии за храна за еднократно ползване, както и продуктите, направени от оксоразградими пластмаси. Цигарените фасове, които се разграждат с десетилетия, трябва да бъдат намалени с 50% до 2025 г. и с 80% до 2030 г. Страните от ЕС ще трябва да се справят и с риболовното оборудване, което заърсява моретата и бргeовете.

Източник: Greentech.bg.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |