Унищожител на плевели, водещ до рак, се открива в 26 зърнени храни

Свързани новини

25.10.2018 10:41 0 | Прочетена (732)


Десетки зърнени храни и овесени ядки съдържат следи от унищожител на плевели, който се свързана с появата на рак, сочи нов доклад, съобщава DailyMail.

Издаден от Експертната група по околната среда (EWG), в доклада се посочва, че в 26 от 28-те изследвани зърнени продукти на базата на овес, имат "вредни" нива на глифозат, основната съставка на Раундъп.

Продуктите включват разновидности на Cheerios и Quaker Oats, включително Honey Nut Cheerios, Quaker Oatmeal Squares Honey Nut и Quaker Overnight Oats.

Убиецът на плевелите беше наскоро в центъра на проучване, в което съд в Калифорния установи, че Раундъп е отговорен за термалния рак на Дуейн Джонсън, 46г.

Нито един от продуктите, изследвани в новия доклад няма нива, надвишаващи позволеното от Агенцията за опазване на околната среда (СИП), но EWG твърди, че клиентите трябва да внимават, тъй като ежедневно продуктите се консумират от деца.

Продуктите на основата на глифозат се продават в повече от 160 страни и земеделските стопани ги използват за 250 вида култури само в Калифорния, която е водещ земеделски щат в САЩ.

През март 2015 г. Световната здравна организация установи, че хербицидът е "вероятно канцерогенен за хората".

След това през 2017 г. Калифорния нарече глифозатът съставка, която причинява рак, което изисква Раундъп да носи предупредителен етикет, ако се продава в Калифорния.

Производителят на Раундъп, Монсанто, казва, че глифозатът е безопасен и че неговият продукт е подложен на строги тестове.

Въпреки това, през август, съдебно заседание в Калифорния разпореди на компанията да плати 289 млн. долара на потърпевш, който твърди, че убиецът на плевелите е отговорен за рака му.

Съдията потвърди присъдата в понеделник, но намали сумата, която Монсанто трябва да плати на Дуейн Джонсън на 78 млн. долара.













Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |