Наредба задължава пастирите да водят дневници

22.10.2018 13:54 0 | Прочетена (799)



Пастирите на паша вече ще трябва да водят дневник при извеждане на животните. За новото изискване, което е част от наредба на земеделското министерство за прилагане на т. нар. „хуманно отношение към животните", съобщи БНТ.

От телевизията разказват за Георги Иванов от врачанското село Крапец, който отглежда над 350 овце, които извежда на паша всяка сутрин в осем часа. Самият той е удивен от новата разпоредба. Иванов споделя, че не брои овцете всяка сутрин, а веднъж в месеца. "Трябва да стана даскал, вместо да паса овцете, трябва да нося тетрадката", казва той, наричайки новите изисквания "глупава работа". "Ние не сме чиновници, чиновниците вече не носят тетрадки, щракат по клавишите на компютъра, а ние да носим тетрадки - не иде!", смята още Иванов.

Ветеринарите обаче казват, че зад привидно неуместното изискване към пастирите се крие важен проблем - т.нар. хуманно отношение към животните, част от което е и дневната паша на открито, е всъщност грижа за здравето на хората, които консумират животинските продукти. "ЕК въвежда начин на субсидиране, но пък иска и да контролира това дали се прави - разширяване на пространството за отглеждане, повече пасищно отглеждане, животните трябва да живеят в комфортна среда, да не боледуват и да не им се прилагат антибиотици. И си мислят, че това може да стане с някакъв дневник за контрол на пашата. Според мен е малко крайно това", коментира ветеринарът д-р Мирослав Първанов.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |