Ирена Соколова: Фалшивите новини не са само политически и криминални

Свързани новини

16.10.2018 14:39 0 | Прочетена (182)


Оживена дискусия за фалшивите новини и медийната грамотност се превърна в лайтмотив на срещата между представители на институциите и гимназисти по проекта Дигитализацията: диалог с националните и регионалните институции и лидери за реализация, култура и грамотност за младите българи,
Съфинансиран от програма Еразъм + на Европейския съюз. Организаторите от Екопрограма поставиха темата пред над 500 ученици от Перник и Радомир, събрани в голямата зала на Обединения детски комплекс в парка над града, който в петък отбелязва своя празник. Областният управител на Перник г-жа Ирена Соколова подчерта в експозето си пред младите хора, че фалшивите новини не са само политически или криминални, на каквито ставаме свидетели напоследък, но мнозинството от фейковете в социалните мрежи всъщност са свързани със здравето. Става въпрос особено за всякакви „чудодейни” начини, медикаменти и чайове за отслабване или придобиване на „плочки”, които могат да бъдат и доста опасни.
Съветът на организаторите беше към всяка информация в медиите, особено в интернет, независимо по каква тема, да се подхожда по модела на журналистите – да се сверяват данните на 2 и повече, най-добре 5, независими източника. По време на срещата беше подчертано, че борбата с дезинформацията е основен приоритет на българския еврокомисар Мария Габриел, чийто ресор е именно този – дигиталното общество и цифровата икономика. 

 

 

 

Вижте по темата във Фейсбук!

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |