Затварят плажа Мая Бей заради еко-опустошение

15.10.2018 13:40 0 | Прочетена (744)



Тайландският плаж, който донесе слава на Леонардо Ди Каприо през 2000-ата с филма „Плажът“, е затворен за неопределено време. Причината са екологичните щети, нанесени от милионите туристи. Мая Бей, една от най-популярните дестинации в света, е малък плаж с копринени пясъци и кристално синя вода, заобиколен от скали, на остров Ко Фи Фи. Но през годините той претърпя толкова големи екологични щети от замърсяването, дължащо се на туристическия поток, че властите решиха да го затворят поне за една година.

Филмът може да не бе сред хитовете на Ди Каприо, но самото местоположението стана хит – толкова популярно за туристите, че в последно време там се изсипваха по 5000 души и по 200 лодки всеки ден.

Тайландските власти първоначално обявиха, че ще затворят Мая Бей за четири месеца. Те разшириха плана до една година поради мащаба на опустощението. Отпадъци, лодки и слънцезащитни продукти – всички те са причинили толкова много замърсяване, че са унищожили над 80% от коралите около залива.

„Оценяваме всеки месец и установяваме, че екологичната система е била унищожена от туризма – от идването на по 5000 души на ден“, заяви директорът на тайландския национален парк ЗонгтамS Зуксаванг. „Много е трудно да се рехабилитират тези зони, защото плажът е бил напълно унищожен, както и растенията, които го покриват“. Той добави, че данни и доказателства за опустошението в Мая Бей има от много години, но правителството дълго се е бавило с решението си да го затвори – поради размера на годишните приходи, които мястото генерира – 400 милиона бата (около 12,3 милиона долара).

Тайландският департамент по националните паркове, опазването на дивата природа и растенията заяви, че няма да премахне ограничението за туризма, докато екосистемата не се възстанови напълно до нормалното си състояние.


Източник: GreenTech.bg



Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |