Пентагонът прави ГМО армия от насекоми

09.10.2018 10:35 0 | Прочетена (907)


Агенцията за високо технологични разработки към Министерство на отбраната на Съединените щати - DARPA, обяви своят най-нов проект.

Американските учени планират да използват насекоми, които да пренасят генномодифицирани болести. Целта обаче е не да унищожават противника, а да предпазват реколтата от засушавания или от други опасности, съобщава ScienceAlert.

Проектът е наречен "Съюзнически насекоми" (Insect Allies), а от DARPA твърдят, че ще могат да го използват превантивно, в случай че е заподозряна атака с биологическо оръжие срещу насаждения от пшеница или царевица в САЩ.

Много експерти обаче казват, че крачката от използването за ГМО насекомите за превенция или за дефанзивни цели е много малка, защото технологията на практика ще е същата. Създаването на армия от насекоми, пренасящи ГМО вируси може да отвори "кутията на Пандора", алармират експертите.

Ръководителят на програмата Блейк Бекстин признава, че въпросните технологии имат възможно двойна употреба на теория, но според него това важи за всички съвременни технологии.

"Ние сме фокусирани изцяло върху положителните аспекти. Искаме да гарантираме достъп на всички до качествени храни, за нас това е въпрос, касаещ националната сигурност", казва той пред в. "Вашингтон Поуст"

Понастоящем програмата предвижда употребата на три вида насекоми: листни въшки, цикади и белокрили. В природата тези насекоми редовно разпространяват вируси сред растенията.


Източник: Дир.бг.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |