Испания се отказа от данък слънце

08.10.2018 11:08 0 | Прочетена (688)


Испания взе решение да предприеме мерки за намаляване на сметките за електричество, които са сред най-високите в Европа. Като част от нововъведенията правителството ще отмени спорната такса за слънчева енергия, засягаща домакинствата и малките предприятия, обяви министърът на енергетиката и околната среда Тереза Рибера. Това би трябвало да улесни потребителите да си монтират соларни панели за собствена употреба.

„Тази страна най-накрая се освобождава от големия абсурд, презиран от повечето международни наблюдатели – така наречения „данък слънце“, каза Рибера на пресконференция. „Една ключова цифра, показваща изоставането на Испания в тази област, е фактът, че толкова богата на слънчева светлина държава има едва 1000 соларни инсталации – в сравнение с над един милион в Германия“, добави тя.

По време на икономическата криза през 2013 г. предишното консервативно правителство намали субсидиите за възобновяема енергия в опит да се справи с дълговете на страната в размер на 28 млрд. евро. Част от реформата беше въвеждането на „данък слънце“ за малките соларни инсталации. Той бе дефиниран като налог за системите „авто-консумация“ с над 10 киловата капацитет и свързаност към електропреносната мрежа. Данъкът попречи на потребителите да се възползват от понижението на цените на слънчевите панели, което ги прави привлекателен енергиен източник в редица други страни.

Източник: GreenTech.bg

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |