Централата на Фейсбук ще се сдобие с 14 дка покривен парк

20.09.2018 11:29 0 | Прочетена (835)


Facebook наскоро разкри дизайна на MPK 21 – най-новата сграда на централата на ИТ гиганта, проектирана от Франк Гери и построена за по-малко от 18 месеца. Създадена като допълнение на централата в Менло Парк, Калифорния, новата постройка размива разграничението между закрито и открито със своите огромни стени от стъкло, закътан вътрешен двор и огромна градина на покрива с площ от 14 декара. Наречена „The Town Square“, тя е засадена с 12-метрови дървета. В допълнение към изобилието от растения на покрива, сградата е проектирана така, че да отговаря на екологичните стандарти, и се очаква да постигне „платинен“ LEED сертификат.

Разположена на трена на някогашен промишлен обект, MPK 21 е свързана с MPK 20 – друга сграда на Facebook, проектирана също от Франк Гери. Тя бе открита през 2015 г. Наречена „The Bowl“, тя е с амфитеатрален вътрешен двор. В сградата се има офиси във вид на отворени работни пространства, предназначени за насърчаване на сътрудничеството между екипите, както и тихи уединени области за съсредоточена работа.

Новото здание е предназначено „да насърчава работата в екип и да позволи на хората да вършат работата си най-добре“, каза Джон Теанъс, вицепрезидент на Facebook по глобалните съоръжения и недвижимите имоти. „MPK 21 има за задача да намали въздействието върху околната среда и да подобри благосъстоянието на служителите. …Физическата инфраструктура е предназначена да намали и [потреблението на] водата, енергията и отпадъците“.

Сега амбицията е новата сграда да вземе „платинен“ сертификат по стандарта за сградна устойчивост LEED. За това ще й помогне и фактът, че се захранва от 1,4 MW масив от фотоволтаични слънчеви керемиди, които могат да генерират близо 2 милиона киловатчаса електроенергия годишно. Приблизително 17 милиона галона вода ще бъдат спестявани всяка година благодарение на схемата за възстановяване на вода. Необходимостта от изкуствено осветление през деня е сведена до минимум за сметка на изобилие от дневна светлина, осигурявано благодарения на изобилие от плъзгащи се стъкла. Те, от своя страна, са направени безопасни за птиците.

Източник: Greentech.bg.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |