Екологично химическо чистене заработи в Уотфорд

14.09.2018 13:52 0 | Прочетена (674)


В Уотфорд, Великобритания, бе открит център за химическо чистене с екологични препарати. Съоръжението е на стойност няколко милиона лири, отбелязват местните медии, а операторът VClean Life твърди, че резултатът от работата на центъра е “вода, почти толкова чиста, колкото питейната”. Центърът е първият по рода си в Обединеното кралство. Той използва най-съвременните екологични технологии и биоразградими препарати.

Изразът “зелено пране” най-сетне придобива нов, положителен смисъл, тъй като дрехите, които ще се почистват в новия център, ще се обработват с “леки, биоразградими” препарати, безопасни и за околната среда, и за здравето на клиентите. VClean Life се надява, че новото съоръжение ще направи първата важна стъпка в прехода към замяна на добре познатия перхлоретилен (PERC) – обичайно използван разтворител в химическото чистене. За него се твърди, че има редица негативни въздействия върху здравето.

Ник Харис, управляващ директор на VClean Life, заяви, че процесът на “мокро почистване”, който е разработил, е “много по-ефективен от традиционното химическо чистене”, като същевременно е много по-екологичен. “Секторът на общественото пране е останал в застой повече от 50 години и и е време за промяна”, каза той. Освен екологично почистване, според него, процесът “включва и рециклиране на водата през целия процес на почистване”.


Източник: GreenTech.bg

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |