Топи се най-големият глетчер в Европа

Свързани новини

24.08.2018 15:05 0 | Прочетена (668)



Най-големият глетчер в Европа се топи твърде бързо и заради глобалното затопляне може напълно да изчезне до края на това столетие, предупреждават учените.

Алечкият ледник е в Алпите е дълъг около 23 километра, а дебелината му е около 900 метра.  
Заради интензивните климатични промени, ледникът намалява с около 50 метра на година. Изследователят

Андреас Баудер проучва причините и редовно прави мониторинг на ледника.
"Прахът, който стига до тук, но и черният карбон, който се изгаря при отопление и от колите. Чрез въздушните маси се пренася дотук  и се наслагва на повърхността. Това се случва всяка година и виждате повърхността става все по-тъмна и по-тъмна. Тъмният цвят означава по-интензивно топене, защото привлича повече слънце", обяснява Анреас Баудер.

Доминик Балмер повече от 30 години живее близо до ледника. Високите температури това ляво в Централна Европа я притесняват. "Това лято, в най-топлите дни, когато беше около 35 градуса, ледникът загуби по около 10 см на ден от дебелината си. За мен той е като стар приятел, който гледам как страда", казва Доминик.

Промените влияят и на природата около ледника. Алпийският мармот напуска убежището си само за няколко часа това лято заради високите температури. Според учените това е недостатъчно, за да събере харана за зимата и популацията му може да намалее.

 Източник: бТВ

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |