Почвени микроорганизми ядат пластмаса

Свързани новини

16.08.2018 10:44 0 | Прочетена (981)



Светът се “дави” в море от пластмаса. Осем милиона тона пластмаса се изсипват всяка година в океаните. Земеделските почви също са застрашени от пластмасовото замърсяване. Земеделските производители по света използват огромни количества полиетиленово (PE) фолио за мулчиране върху почвата, за да се борят с плевелите, да повишат температурата на почвата и да запазят влажността й, като по този начин увеличат общите добиви. Това фолио обаче замърсява почвите. След прибирането на реколтата често се оказва невъзможно земеделските производители да съберат фолиото, особено когато то е тънко -с дебелина еддва няколко микрометра. Частиците от разкъсаното и разпадащо се фолио остават в почвата и се натрупватс течение на времето, тъй като полиетиленът не е биоразграим. Остатъците от филми в почвите намаляват почвеното плодородие, пречат на преноса на вода и намаляват растежа на културите.

Изследователи от ETH Цюрих и Швейцарския федерален институт по водни науки и технологии (Eawag) обаче показаха в интердисциплинарно проучване, че има основание за надежда: в свое скорошно проучване те демонстрираха, че има почвени микроорганизми, способни да разграждат фолио от алтернативния полимер поли(бутилен адипат-ко-терефталат) (PBAT). Тяхната Новата изследователска разработка бе публикувана в списанието Science Advances.

В изследователския проект, координиран от Майкъл Сандър, Кристофър МакНийл и Ханс-Петер Кохлер, бившият докторант на ETH Майкъл Зумщайн е успял да докаже, че почвените микроорганизми метаболично използват въглерода от полимера на PBAT както за производството на енергия, така и за изграждането на своята микробна биомаса.

“Това изследване директно демонстрира за пръв път, че почвените микроорганизми минерализират PBAT фиолиото в почвите и пренасят въглерода от полимера в биомасата си”, казва Майкъл Сандър, старши научен сътрудник в Групата по екологична химия при катедра Науки за системите на околната среда в Цюрих.

Подобно на полиетилена, PBAT е петролен полимер, който се използва за производство на различни продукти, включително на мулч-филми. Тъй като PBAT обаче е биоразградим и може дабъде част от компоста, изследователите на ETH и Eawag са имали за цел да преценят дали PBAT може да се биоразгражда в селскостопански почви. За сравнение, полиетиленът не биоразгражда в компоста или в почвата.
Източник:  Greentech.bg.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |