Измериха най-високата океанска температура край Калифорния

Свързани новини

09.08.2018 09:59 0 | Прочетена (732)


Изследователи от Института по океанография “Крипс” регистрираха най-високата температура на повърхностни океански води от над 100 години близо до кея в Сан Диего. Институтът, свързан с Калифорнийския университет в Сан Диего, събира данни за температурите на повърхността на морското пространство от 1916 г. Нивото от 2018 надминава рекорда от 1931 г. с 0,2 градуса: отчетени са 78,6 градуса по Фаренхайт, или 25,88 по Целзий.

Според прессъобщение на института, “океанският район край Южна Калифорния е претърпял аномално високи температури през изминалата седмица, а други наблюдателни мрежи, разположени далеч от брега, са съобщили за рекордни – или близко до рекордните – температури”.

Повишаващите се водни температури ще имат сериозни последици за морския живот и океанските екосистеми. Например, това може да помогне да се получи токсичен разцвет на водораслите, изменяйки биологичното разнообразие в района за неопределено време. Подобен бум на водораслите би имал опустошително въздействие върху морските лъвове и други групи морски бозайници, върху рибите и съответно рибарството, а оттам – и върху крайбрежния живот.

През 2015 г. Ел Ниньо промени значително нивата на температурата на водата край бреговете на Калифорния. Обичайно след подобни екологични явления температурите на морската вода се връщат към историческите средни стойности. През 2015 обаче това не се случи.

Според изследователите, покачващите се температури са още един знак за лавинообразно нарастващите ефекти от  изменението на климата.
Източник: Greentech.bg.


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |