Египет готви първата си слънчева ферма

06.08.2018 09:57 0 | Прочетена (655)



Египет разчита силно на изкопаеми горива, но правителството е решило да поеме в друга посока и да се “запише” на картата на чистата енергия – с откриването на най-големия слънчев парк в света. Наречен “Бенбан”, комплексът е в процес на изграждане в Западната пустиня в Египет и ще бъде отворен през следващата година.

Разположена на 600 км южно от Кайро, фермата ще коства около 2,8 милиарда долара. След като Световната здравна организация неотдавна нарече Кайро вторият по-замърсен голям град на планетата, египетското правителство реши да намали почти наполовина консумацията на природен газ и да развива ВЕИ с цел да осигурява най-малко 42% от енергията на страната от възобновяеми източници до 2025 г. След анонса на това решение инвестициите в пазара на чиста енергия в Египет се увеличиха с 500%.

Подкрепа за проекта за мега-фермата дойде от множество страни, включително Международния валутен фонд (МВФ). Слънчевите инсталации в комплекса Бенбан работят благодарение на труда на 4 000 работници и ще генерират 1,8 гигавата електроенергия, което от своя страна ще осигури енергия за стотици хиляди жилища и бизнес дейности.

Източник: Greentech.bg.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |