Откриха голямо подземно езеро на Марс

Свързани новини

26.07.2018 10:35 0 | Прочетена (317)


Голямо подземно езеро за пръв път беше открито под Южния полюс на Марс, като никога досега учените не се бяха натъквали на толкова голямо количество течна вода на Червената планета, предават световните агенции, цитирани от БТА.

Те цитират съобщение на Европейската космическа агенция. "Радиолокационните данни, получени от апарата на ЕКА "Марс експрес", свидетелстват за наличието на течна вода под слой лед и прах в областта на Южния полюс на Марс", се отбелязва в сайта на ЕКА.

Езерото е било открито с помощта на италианския радар MARSIS, монтиран на борда на сондата "Марсекспрес".

Езерото е с диаметър около 20 километра и се намира на дълбочина 1,5 километра под Южния полюс на Червената планета. То е защитено от космическите лъчи и "съответства на условията за възможно съществуване на форми на живот".

По време на изследването на данните от радара, работещ от 2005 година, учените от университетите "Рома тре", "Сапиенца" и университета в Пескара са могли да изяснят, че този водоем е съществувал отдавна в непроменен вид.

"Резултатите от това изследване са изненадващи, коментира проф.Алън Дъфи, професор в австралийския университет Суинбърн. Това означава, че наличието на вода на Марс не е било бегло и епизодично, както бе установено при предишни открития. Става дума за постоянни водни маси, които дават възможност за възникването на живот в дълги периоди от време!".
Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |