ЖП линия става устойчив зелен коридор в Тайван

25.06.2018 10:57 0 | Прочетена (173)


Една стара, изоставена железопътна линия и дига в Тайчун, Тайван, ще се превърне в оживен линеен парк скоро. „Зеленият коридор Тайчун“ ще използва повторно някогашния железопътен транспорт, който минава през центъра на град Тайчунг, и ще се простира на повече от една миля – над километър и половина. Наред с всичко проектът има за цел и да запази силния исторически характер на района, като същевременно стимулира възстановяването на градската среда и подобрява биологичното разнообразие на района.

Изграждането на линейния парк трябва да започне по-късно през тази година и да продължи до следващата година. „Зеленият коридор Тайчун“ ще предложи частично повдигната зелена улица, интегрирана с градини, открити зони за спорт, детски площадки, скулптурен парк, площади и др. Вдъхновени от старата железопътна инфраструктура, части от парка ще се „разклоняват“ в различни посоки. Зеленият път ще предостави и нова лента за велосипедисти, а една река, покрай която ще са наредени дървета, ще пресича парка.

„Зеленият коридор ще се превърне в привлкателна дестинация, приканваща потребителите да се насладят на зеленината“, обясниха архитектите от архитектурното студио Mecanoo от Делфт, проектирали парка. „За да се запази историческият характер на района и да се определи кохерентна, разпознаваема тема за проекта, новата схема … разчита на модела на железопътното трасе“. В различните части ще има различни атракции като билкова градина, фитнес на открито, сцена, детска площадка, наблюдетелница и дори аквапарк. Всички те трябва да създадат едно привлекателно деално място за отдих и развлекателни дейности.

Зедно с всичко това зеленият коридор има за цел и да подпомогне опазването и развитието на флората и фауната в региона.

Източник: GreenTech.bg

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |