Софтуерът за соларни покриви процъфтява

13.06.2018 11:05 0 | Прочетена (682)


Растежът на пазара на домашни фотоволтаични системи в последните години доведе до нарастване на пазара на софтуерни решения за проектиране на соларни покриви. През миналата година фотоволтаичният пазар е нараснал с 29%. Оптимизирането на инсталациите и максималното им удобство – посредством софтуерни системи за анализ – става все по-горещ пазар.

Израелската фирма за силова електроника и софтуер Solaredge е най-новото попълнение в тази сфера. Наскорофирмата пусна в действие нов, уеб-базиран инструмент за конфигуриране на фотоволтаични покривни системи. 3D софтуерът за моделиране е сравнително лесен за използване, безплатен и всеки проект може да бъде достъпен от множество потребители за сътрудничество на различните страни, участващи в даден проект.

Софтуерът използва най-новите сателитни данни, за да изчисли оптималното използване на жилищни покриви. На база програмата инсталаторите могат да правят прогнози за месечните добиви, за да формират по-коректни оферти, които са и финансово по-точно, казва фирмата.

Освен, че преглежда възможното огряване, засенчване и наклон, месец по месец, системата позволява на монтажниците да изпробват и различни комбинации от компоненти, като правят изчисления за разходите на база използваните материали. Също така е възможно да се планират и кабелните системи, за да се избегнат скъпоструващи конструктивни и строителни грешки.

“Софтуерът играе все по-важна роля в PV индустрия, от нивото на отделния жител и неговата индивидуална система до макро-нивото – за управление на мрежата”, казва Лиор Ханделсман, вицепрезидент на отдела за маркетинг и продуктови стратегии, основател на SolarEdge.

Софтуерът е част от цяла “екосистема” от програмни решения за фотоволтаичната индустрия, предимно облачно-базирани, които обслужват цялата верига на добавена стойност във фотоволтаичния бизнес, като например приложения за мониторинг.



Източник: GreenTech.bg

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |