9 лешоядчета се излюпиха край село Долно Озирово

07.06.2018 10:00 0 | Прочетена (1307)

  Девет малки лешоядчета се излюпиха в района на село Долно Озирово, община Вършец, което се намира на територията на парк "Врачански балкан", заяви Георги Стоянов, председател на дружеството за защита на хищните птици, съобщи 24 часа. Деветте са по едно в гнездата на двойките птици. Гнездили са още 5 двойки, но са останали без малки.

Дружеството работи по проект за възстановяване на едрите лешоядни видове птици в България от 2003 година. Той е част от международен проект за опазване на лешоядите на Балканския полуостров. В началото са внесени птици от Испания и са отглеждани във волиера край Долно Озирово. От нея на свобода в планината са пуснати 43 птици. Първото малко лешоядче се е излюпило през 2015 година. В момента в адапционната клетка се отглеждат около 30 птици, а на свобода в планината вече пребивава малка колония от възрастни лешояди.

Лешоядите са хищни птици, но се хранят само с мъртви животни. Те са естествени санитари в природата. У нас са били на изчезване, поради което са вписани в червената книга на застрашените видове.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |