Дерето в Аспарухово остава без канал и затрупано с боклуци

06.06.2018 10:22 0 | Прочетена (854)


  Част от дерето във варненския квартал "Аспарухово", по което се движеше смъртоносната вълна при наводнението през юни 2014 г., е все така опасно и мръсно. По него няма изграден канал. Досущ като преди са нахвърляни боклуци, обрасла е растителност, пасат животни, пише Сега. Участъкът е непосредствено под платото Джанавара, именно от там водата навлезе и набра скорост преди 4 години. Такава към днешна дата е ситуацията на мястото на бедствието.

Варненската общинска управа хвърли много усилия след наводнението по благоустрояването на квартала. Разшири се булевард, изградиха се детски площадки, спортни терени, а многократно кметът Иван Портних съобщаваше пред журналисти, че тече усилена реконструкция на отводнителните канали. Заради тях се похарчиха милиони левове, включително по европейския фонд "Солидарност". Министри идваха на място и също докладваха "напредъка" пред медиите. Реконструираните канали са факт, но те не касаят рисковия висок участък по ул. "Горна Студена". Жертвите бяха малко по-надолу по същата улица.

От пресцентъра на община Варна заявиха, че по каналите е работено в рамките на урбанизираната територия. Още по време на бедствието се разбра, че част от дерето е горски фонд. В района живее предимно ромско население.

Малко по-надолу, преди съединяването на "Горна Студена" и "Гривица", е направен вход за канал. Той трябва да отвежда водите през подземната канализация в морето. Прилича на подлез. Мъж, живеещ наблизо, обясни: "Къщата ми се бе наводнила, вадил съм труповете с ръцете си. Ако дойде пак вода, жертвите ще са повече. Това, което го виждате като подлез, при дъжд се затлачва, водата се събира, жаби се развъждат там. Водата не се оттича в канализацията, а се просмуква надолу в земята". Според него при вълна мръсотията и натрупаната пръст ще запушат входа към канала и ще се образува тапа.

По втория маршрут на вълната от 2014 г. - по ул. "Моряшка" - нещата са значително по-добре. Каналите са широки, покрити с градинки, направени са мостчета. Под едно от тях в голям периметър обаче е почнала да никне трева, а после и храсти. Има изхвърлени автомобилни гуми.


Виновни лица за наводнението, което отне живота на 13 души, към момента няма. И варненската окръжна прокуратура, и военната в Сливен (в гората над квартала има военно поделение) не откриха нередности. Тази пролет обаче Варненският окръжен съд отмени постановлението, с което местната прокуратура прекрати досъдебното производство. Съдът счете, че разследването не е всестранно и пълно. После прокуратурата протестира акта на съда.



Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |