Димов: Пластмасата създава проблеми, които е дошло времето да бъдат решавани

Свързани новини

05.06.2018 13:55 0 | Прочетена (288)


Пластмасата е едно от много сериозните предизвикателства при опазването на околната среда. От една страна, това е продукт и материал, който е решил редица проблеми в исторически план, но който създава други проблеми, които е дошло времето да бъдат решавани. Това коментира в сутрешния блок на БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов.

"Факт е, че различните прогнози говорят за 2025 до 2050-а, което е сравнително малък отрязък от време, в което, ако продължи трендът в момента, същото развитие, в световния океан ще има много повече пластмаса, отколкото риба. Тази аларма е навременна", каза Нено Димов.

Предложението на Комисията за пластмасата е поредица от политики, обясни той. Целенасочени действия от последните няколко години, които целят именно това - преодоляване на замърсяването от пластмаса, подчерта министърът.

Според него трябва да е ясно и да се направи сериозен анализ с какво ще бъде заменена пластмасата и как ще се повлияе на икономиката. Има много засегнати страни и трябва да бъде намерен баланс, обясни той.

"Всяка индустрия ще защитава своите интереси и затова неслучайно казах, че трябва да се намери баланс. От една страна, ако прекратим използването на пластмаса от утре, всъщност много трудно ще стане, да не кажа, че не е възможно, от друга страна, проблемът е налице и трябва да се намери решение на този проблем. Между тези две неща трябва да се търси баланс и скорост", каза още Нено Димов.

Според данни на Районните здравни инспекции от 48 плажа, които са проверени 25 са в отлично състояние, другите 13 са в много добро.

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |